GODE RÅD og vigtig læsning fra Isabelle og Henrik / Cataleimas i Farum

...print dem ud og hæng dem op på køleskabet....

 

Vi (Isabelle og Henrik) har her samlet en portion gode råd om diverse vedr. det at have en eurasier med fokus på hvalpen. De gør det ikke ud for alt, hvad man bør vide - men blot en basisviden, baseret på vores erfaringer og holdninger til det at have en eurasier.

Lad mig starte med de første vigtige døgn, når hvalpen er flyttet hjemmefra: At forlade sin flok er en stor og skræmmende ting for en hvalp, der aldrig har prøvet at være uden et eneste medlem af flokken tidligere. Vores erfaring siger os, at hvalpen er klar til den store verden, når den er ni uger eller tæt på. Men helt trygt er det ikke, og han eller hun vil sikkert kalde på sin mor og søskende. Du må ikke ynke/trøste den lille, men vise, at du er der. Vær i rummet og gør ting, du ellers ville gøre.
De første nætter vil hvalpen muligvis pive/kalde på sin mor. Lad ALDRIG ham eller hende ligge alene og pive sig i søvn. Det er dyrplageri. Hvis hvalpen må ligge i soveværelset, kan den få sin hundeseng med hvalpetæppet hjemmefra stillet ved siden af sengen, så du kan
stikke en hånd ned som beroligelse. Skal hvalpen sove et andet sted, vil det mest humane være at lægge sig på en madras ved siden af hundesengen. At sove ved siden af hvalpen de første nætter letter også renlighedstræningen, idet du kan nå at få hvalpen ud, når den
vågner. 
Når du får en hvalp hjem, skal du have mindst en uge og helst fjorten dage fri. Hvalpen skal have tid til at lære sin nye flok og sit nye hjem at kende. Først efter 4-5 dage, kan man begynde træningen af alene hjemme. Læs mere om dette længere nede.

 

 

Hvalpens første dag i sit nye hjem - med et håndklæde, der dufter af mor

 

OPDRAGELSE OG MOTIVATION MM

 

Du har valgt at få en spidshund og dermed en hund med en god portion selvstændighed.
Forvent derfor ikke blind lydighed - men absolut gerne rimelig lydighed. Eurasieren skal opdrages med kærlighed og motivation. Den stiller spørgsmålstegn ved mange ting.
Den er charmerende og kan klovne, hvis den bliver usikker og ikke forstår, hvad I vil have den til. Den er ikke til øvelser, som skal gentages mange gange. Så begynder den at kede sig. I må aldrig straffe en eurasier og være hårde i jeres opdragelse. Det er en
familiehund og ikke en brugshund. Den er lydhør og opmærksom men ikke behagesyg.
En eurasier kræver kærlighed, konsekvens og tålmodighed. 

Er hvalpen bange for et eller andet (nyt), skal I vise den, at der ikke er noget at være bange for. Medlidenhed, ynk og trøst dur IKKE. Dette bekræfter den i, at noget er farligt. Ignorering er den bedste måde at gøre hunden fortrolig med “det farlige”.  
At tvinge en bange hund til at klare angstfyldte situationer, gør den ikke mindre bange, men måske bange for både situationen og jer. Langsom tilvænning og positiv attitude er den respektfulde, kærlige og mest virkningsfulde måde at fjerne en eventuel angst.
"Jamen hvad gør jeg så, hvis min hvalp/hund bliver bange for et eller andet på en lufteturog nægter at gå videre?" Hvis hvalpen/hunden er uden snor, hvad vores hunde er mest:

Gå videre med verdens sikreste mine! Er hvalpen/hunden i flexline: Gå videre med verdens sikreste mine! Er hvalpen/hunden i almindelig line: Lok, lok og lok :o) Rør gerne ved det, hvalpen/hunden finder farligt - og snak til det ("hej søde vildt blafrende plastikpose, hvordan HAR du det i dag?"). He he..

Desuden fra Isabelle:

Der eksisterer ikke børnevenlige racer (læs; børnesikre)

Hunde er generelt venlige væsner, der ikke ønsker ballade.

Børn bruger nogle gange hurtige bevægelser, skriger og ter sig, og det gør en hund usikker.

Der findes racer der er mere tolerante end andre, og derfor kaldes børnevenlige.

Dog må man forvente at alle hunde har deres grænse.

Hunde sender næsten altid dæmpende signaler, før de reagerer. Desværre er det langt fra alle børn og voksne, der lærer at se disse signaler. Når hunden ikke gider mere går den normalt sin vej for at få fred. Når barnet følger efter gentagne gange, begynde hunden at bruge advarende signaler, så som at knurre. Det gør ikke hunden til en bidsk hund, men barnet til en plageånd. Det er vigtigt at respekterer at hunden siger fra, når den ikke gider mere. Og det bør være det første man lærer sine børn.

Har man børn og hund samtidig skal man sørge for at lære barnet at respektere hunden og give den fred i eks. sin seng. Endvidere bør man aldrig lade barn og hund være alene sammen uden opsyn. Det kan gå grueligt galt. Og desværre er det næsten aldrig hundens skyld, når det går galt. Husk det er altid dit ansvar at der ikke opstår konflikter mellem din hund og børn.

En hund der sover 12-16 timer om dagen, er en sund hund. Gamle hunde og hvalpe sover generelt mere end voksne unge hunde. Husk at stimulere hunden dagligt og give den nye oplevelser engang imellem.

Det er en myte, at du skal vinde over hunden, for at den ser dig som leder

Generelt er det ufornuftigt at gå ind i konflikt med hunden, det drejer sig ikke om at vinde. Ved at kæmpe med hunden, opstår der kun mistillid.

Konflikter kan undgås ved at tænke smart – vi skulle jo gerne være mere intelligente end hunde; så tænk smart; hvordan opnår jeg det jeg vil uden at min hund bliver usikker og knurrer eller opfører sig på anden uønsket måde?

Giv ekempelvis hunden en kommando – frem for at sige NEJ!

Væn hunden langsomt til nye ting, frem for at sætte hunden i situationer hvor den bliver usikker eller føler det som et overgreb.

Hunden føler ikke den er dig overlegen, hvis den vinder i trækkeleg. Men trække/ruskeleg med mennesker er form for ukontrolleret bidetræning og bør derfor undgås. Trækkeleg mellem hvalpe er en naturlig del af deres opvækst.

Ønsker man at lege sådan med sin hund/hvalp bør første skridt altid være at lære hunden at slippe på kommando!

Det er en myte at hunde, der knurrer, vil bestemme

At knurre er en del af hundens normale sprog og er et tegn på usikkerhed eller mistillid. Det fortæller at hunden ikke bryder sig om det der foregår lige nu. Respekter hunden og stop, gå væk, lad den være!

Hvalpe knurrer dog ind imellem i leg, hvis de eks.vis leger at de har fanget et bytte.

Få evt. hjælp udefra til at få genoprettet tilliden mellem dig og din hund.

Det er en myte, at hunden er dominant af natur

Hunde er ikke dominante af natur og slet ikke overfor mennesker. Det er anerkendt viden at dominans – når det foregår - kun foregår mellem artsfæller.

En hund tilpasser sig til forholdene den lever under. En hund har det ganske fornøjeligt med ikke at skulle være leder. Er forholdene ikke i orden, og handler ejeren utroværdigt eller uhensigtsmæssigt set med hundens øjne, kan den miste troen på sin leder, og kan derved udvise mere selvstændighed.

Den får mad, gåture og kæl og klap. Den er tryg og sikker og har legetøj, seng m.m. Hvorfor i alverden skulle den ønske at ændre det?

Den adfærd de fleste mennesker opfatter som dominant, kan oftest ændres ved at lave lidt om på hvordan man kommunikerer og samarbejder med hunden; men det skal man selvfølgelig have hjælp til.